Muffiny z jabłkiem

SKŁADNIKI (13 dużych muffinek):

  • 4 jabłka
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru pudru (lub cukru brązowego)
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżki kakao

DODATKOWO:

-200 g kajmaku

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Przygotowujemy formy na muffinki – wykładamy je papilotkami. Ja papilotki przygotowywałam samodzielnie z papieru do pieczenia (jak to zrobić: https://www.youtube.com/watch?v=rjKKpf_yTa0 )

Jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem pudrem (lub brązowym cukrem), dodajemy wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Wszystko krótko mieszamy.

Mąkę pszenną i proszek przesiewamy.

W osobnej misce ubijamy białka, dodając stopniowo cukier – tak, aby powstała gęsta szklista piana. Następnie dodajemy po kolei żółtka, cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach, lub mieszamy powoli łyżką. Do masy jajecznej wsypujemy jabłka połączone wcześniej z mąką i kokosem. Wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką.

Foremki wypełniamy masą – napełniając je do ¾ wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut – do suchego patyczka.

Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Kiedy przestygną, wierzch każdej muffiny smarujemy cienką warstwą kajmaku.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *