Zapiski o ciastach

Muffiny piernikowe

SKŁADNIKI (12 muffinków):

  • 70 g masła
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 ml tłustego mleka
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 180 g mąki
  • Dodatkowo: mały słoik powideł śliwkowych

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy formę na muffinki – smarujemy ją tłuszczem.

Masło kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka, dodajemy przyprawę korzenną, miód i kakao. Stawiamy na palniku o średniej mocy i rozpuszczamy, mieszając co jakiś czas aby składniki się połączyły. Zdejmujemy z palnika, dodajemy mleko i jajka, mieszamy rózga lub mikserem, aby składniki się połączymy.

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, proszek oraz sodę. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy łyżką aż się połączą.

Ciasto wlewamy do wysmarowanych tłuszczem foremek, nieco ponad ¾ wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut lub do suchego patyczka. Wyciągamy, studzimy. Następnie wyciągamy je z foremek i przekrawamy na pół. Każdą połówkę smarujemy warstwą powideł, przykrywamy drugą połową, dociskamy.

 

GANACHE:

– 80 g czekolady

– 50 ml tłustego mleka

– 1 łyżka masła

Mleko i masło roztapiamy i podgrzewamy w rondelku. Następnie zdejmujemy z palnika i wsypujemy połamaną czekoladę. Pozostawiamy na dwie minuty, po tym czasie mieszamy, aż czekolada się roztopi i składniki połączą. Wierzch każdej muffiny polewamy ganache, odstawiamy do zastygnięcia.

 

 

 

Leave A Comment

  • Rate this recipe: