Sernik z musem pistacjowym

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 240 g mąki
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder i proszek oraz pokrojone w kostkę masło, wyrabiamy krótko palcami. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, wylepiamy nim prostokątną formę o wymiarach 35×25 cm, ciasto dziurawimy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut, do lekkiego zarumienienia.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg tłustego sera, zmielonego dwukrotnie
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 300 ml mleka słodzonego skondensowanego
  • 5 jaj

Ser miksujemy z mlekiem- na niskich obrotach miksera. Dodajemy jajko po jajku, miksując krótko po każdym kolejnym. Na końcu wsypujemy budyń, krótko wszystko miksujemy. Masę serową wylewamy na wcześniej podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 170 stopni. Sernik pieczemy ok 1 godzinę

WARSTWA ŚMIETANKOWA:

  • 350 ml śmietany 18%
  • 150 ml mleka skondensowanego

Śmietankę i mleko mieszamy. Kiedy sernik jest już upieczony, delikatnie wysuwamy go z piekarnika i rozprowadzamy na wierzchu śmietankę. Wsuwamy z powrotem do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Sernik wyciągamy dopiero po wystudzeniu.

MUS PISTACJOWY:

  • 200 g pistacji (waga bez skorupek)
  • 200 g białej czekolady, pokrojonej w drobną kostkę
  • 400 ml śmietanki 36 % mocno schłodzonej (150 ml + 250 ml)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny +  zimna woda

Pistacje rozdrabniamy za pomocą blendera (jeśli kupiliście solone wystarczy je przepłukać wodą), odsypujemy pół szklanki na wierzch. Żelatynę zalewamy wodą, do przykycia jej powierzchni i odstawiamy do napęcznienia. W rondelku podgrzewamy 150 ml śmietanki- do zagotowania. Zdejmujemy ją z ognia, czekamy minutę i zalewamy żelatynę, mieszając dopóki się nie rozpuści. Wsypujemy pokrojoną w kostkę czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Masę odkładamy, aby się przestudziła. Po około 15 minutach zaczynamy ubijać pozostałą śmietankę (musi być mocno schłodzona), dodając pod koniec cukier puder. Ubitą na sztywno śmietankę dodajemy w trzech partiach do wcześniej przygotowanej masy czekoladowej, mieszając do połączenia. Na koniec wsypujemy zmielone wcześniej pistacje, mieszamy. Mus wykładamy na wystudzony sernik, wyrównujemy. Wierzch posypujemy wcześniej odłożonymi orzechami.  Sernik wkładamy do lodówki na całą noc.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *