Miniserniczki z kajmakiem

on

SKŁADNIKI (na ok. 25 sztuk):

  • 280 g tłustego sera
  • 2 jajka
  • 120 ml mleka skondensowanego
  • 5 łyżek kajmaku + do posmarowania wierzchu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczane

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, przygotowujemy foremki na muffinki, wykładając je papilotkami.

Ser mielimy dwukrotnie, dodajemy mleko skondensowane, krótko miksujemy, do połączenia. Dodajemy po kolei jajka, krótko miksując po każdym. Następnie dodajemy kajmak, krótko miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę. Papilotki napełniamy masą serową do wysokości nieco większej niż 3/4. Wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20-25 minut, aż masa serowa się zetnie. Kiedy serniczki wystygną, ściągamy z nich delikatnie papilotki, rozsmarowujemy na wierzchu każdej z nich po łyżeczce kajmaku.

Serniczki przechowujemy w chłodnym miejscu.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *