Zapiski o ciastach

Nemesis Cake

Mar 19, 2018 Posted in Czekoholik, Torty, Wszystkie 0 Comments

SKŁADNIKI:

  • 100 g gorzkiej czekolady (od 60% w górę)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 5 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 190 g masła

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (najlepsza będzie taka bez odpinanej obręczy, ponieważ ciasto jest pieczone w kąpieli wodnej. Jesli takiej nie macie, możecie użyć na przykład małej kwadratowej blaszki lub keksówki – chodzi o to, aby woda z większej blaszki nie dostała się do blaszki z ciastem). Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Jajka ubijamy z 70 g cukru pudru przez około 10 minut, aż do znacznego zwiększenia ich objętości. Pozostałe 130 g cukru podgrzewamy w rondelki z 200 ml wody, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści i zamieni w syrop.

Syrop zdejmujemy z ognia i wsypujemy do niego połamaną czekoladę oraz masło. Odstawiamy na dwie minuty, następnie wszystko razem mieszamy aż do rozpuszczenia się i połączenia składników.

Czekoladowy syrop wlewamy do wcześniej ubitych białek i wszystko razem krótko mieszamy, tylko do połączenia.

Ciasto wlewamy do formy i wkładamy w większą formę. Do większej formy wlewamy wodę (mniej więcej do połowy wysokości).

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut – po tym czasie sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone – musi być ścięte w środku, nie powinno się ruszać, na wierzchu powinna utworzyć się charakterystyczna skorupka.

Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika oraz z formy z wodą. Posypujemy cukrem pudrem, możemy udekorować kremem z serka.

 

KREM Z SERKA (opcjonalnie):

  • 120 g serka typu Twój Smak
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru pudru

Masło ubijamy z cukrem pudrem. Kiedy składniki się połączą, dodajemy serek i miksujemy, aż powstanie gładki krem. Kremem zdobimy ciasto w dowolny sposób.

Ciasto możemy też podać z dowolnymi owocami lub ubitą śmietanką.

 

 

 

Leave A Comment

  • Rate this recipe: