Śliwkowe z bezą

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 1 kg śliwek- mogą być mrożone

Przygotowujemy okrągłą blaszkę o średnicy 28 cm- dno wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Mąkę i proszek przesiewamy, odstawiamy na bok. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo cukier i ucieramy do powstania puszystej masy. Dodajemy żółtka, cały czas ucierając. Następnie partiami dodajemy mąkę, na zmianę ze śmietaną. Ciasto będzie miało bardzo gęstą strukturę. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki śliwek – skórką do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 1 h, do suchego patyczka. Około 15 minut przed końcem zaczynamy przygotowywać bezę.

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 2 białka
  • 155 g cukru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Białka ubijamy mikserem do sztywności. Następnie dodajemy cukier partiami, długo miksując po każdej kolejnej porcji, tak by cukier się rozpuścił i nie zgrzytał (ok 10 minut). Beza musi być  sztywna i gęsta. Pod koniec ubijania dodajemy wiórki i mieszamy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *