Zapiski o ciastach

Gruszotka

SPÓD:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki migdałowej
  • 1 jajko
  • 120 g cukru
  • 80 g zimnego masła

Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy z mąką migdałową i cukrem. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i rozdrabniamy palcami na kruszonkę. Dodajemy jajko i szybko wyrabiamy ciasto. Ciastem wylepiamy spód tortownicy, dziurawimy widelcem i wkładamy do lodówki na około 40 minut.

NADZIENIE GRUSZKOWE:

  • 1 kg dojrzałych miękkich gruszek
  • 4 – 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy gruszki na ćwiartki i następnie w paski. Pokrojone gruszki umieszczamy w rondelku z grubym dnem, zasypujemy cukrem i cukrem wanilinowym i stawiamy na palniku o średniej mocy. Smażymy, mieszając co jakiś czas, do czasu aż gruszki zmiękną (około 20 minut). Odstawiamy do przestygnięcia.

W międzyczasie spód wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do lekkiego zarumienienia, przez około 15- 20 minut.

NADZIENIE SEROWE:

  • 150 g serka śmietankowego (typu ‚Łaciate’)
  • 140 g śmietany 18%
  • 130 g cukru pudru
  • 1 jajko

Wszystkie składniki miksujemy.

Na podpieczony spód wykładamy przestudzone gruszki, uklepujemy je, aby nieco wyrównać powierzchnię. Na gruszki wylewamy masę serową. Wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę.

KRUSZONKA:

  • 90 g mąki pszennej
  • 70 g migdałów w płatkach
  • 70 g cukru pudru
  • łyżka cukru migdałowego / wanilinowego
  • 50 g zimnego masła

Suche składniki mieszamy razem, pod koniec dodajemy masło i wyrabiamy na kruszonkę. Kiedy warstwa serowa będzie już zastygnięta, delikatnie wysuwamy ciasto z piekarnika i rozprowadzamy kruszonkę po całej powierzchni. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 20 minut – aż kruszonka będzie miała złoty kolor.

 

Ciasto można posypać cukrem pudrem i podawać np. z kulką lodów.

 

 

Leave A Comment

  • Rate this recipe: