Bezy z mango

SKŁADNIKI NA BEZY (9 sztuk):

  • 6 białek
  • 260 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni. Przygotowujemy dwie blaszki (z wyposażenia piekarnika)- wykładamy je papierem do pieczenia.

Białka ubijamy mikserem do sztywności. Następnie dodajemy cukier partiami, długo miksując po każdej kolejnej porcji, tak by cukier się rozpuścił i nie zgrzytał (ok 20 minut). Beza musi być bardzo sztywna, gęsta i musi mieć „szklistą” powierzchnie. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok, miksujemy do połączenia. Bezę wykładamy łyżką tworząc okręgi o średnicy około 10 cm, formując wgłębienie na krem w środku. Wkładamy do piekarnika i suszymy ok 1,5 h. Bezy muszą być chrupiące na zewnątrz. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

SKŁADNIKI NA KREM MANGO:

  • puree z dwóch dojrzałych mango
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej zmieszana z 1 łyżeczką wody
  • 150 g cukru
  • sok z połówki cytryny
  • 70 g masła

Jajka roztrzepujemy w osobnej misce. W rondlu mieszamy puree, cukier i sok z cytryny, stawiamy na ogniu. Od razu dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy do połączenia przy pomocy miksera. Dodajemy mąkę rozmieszaną z wodą. Gotujemy na małym ogniu, kiedy krem będzie już gorący, dodajemy masło. Trzymamy na ogniu aż krem zgęstnieje i się zagotuje, cały czas mieszając. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

SOS KOKOSOWY:

  • 100 g białej czekolady
  • 120 ml mleka kokosowego

Mleko przelewamy do blaszanego garnuszka i zagotowujemy. Zalewamy nim połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Następnie odkładamy do wystygnięcia.

Każdą z bez wypełniamy kremem z mango. Tuż przed podaniem bezy polewamy sosem kokosowym.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *