SKŁADNIKI NA BEZY (9 sztuk):
- 6 białek
- 260 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni. Przygotowujemy dwie blaszki (z wyposażenia piekarnika)- wykładamy je papierem do pieczenia.
Białka ubijamy mikserem do sztywności. Następnie dodajemy cukier partiami, długo miksując po każdej kolejnej porcji, tak by cukier się rozpuścił i nie zgrzytał (ok 20 minut). Beza musi być bardzo sztywna, gęsta i musi mieć „szklistą” powierzchnie. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok, miksujemy do połączenia. Bezę wykładamy łyżką tworząc okręgi o średnicy około 10 cm, formując wgłębienie na krem w środku. Wkładamy do piekarnika i suszymy ok 1,5 h. Bezy muszą być chrupiące na zewnątrz. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
SKŁADNIKI NA KREM MANGO:
- puree z dwóch dojrzałych mango
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej zmieszana z 1 łyżeczką wody
- 150 g cukru
- sok z połówki cytryny
- 70 g masła
Jajka roztrzepujemy w osobnej misce. W rondlu mieszamy puree, cukier i sok z cytryny, stawiamy na ogniu. Od razu dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy do połączenia przy pomocy miksera. Dodajemy mąkę rozmieszaną z wodą. Gotujemy na małym ogniu, kiedy krem będzie już gorący, dodajemy masło. Trzymamy na ogniu aż krem zgęstnieje i się zagotuje, cały czas mieszając. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
SOS KOKOSOWY:
- 100 g białej czekolady
- 120 ml mleka kokosowego
Mleko przelewamy do blaszanego garnuszka i zagotowujemy. Zalewamy nim połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Następnie odkładamy do wystygnięcia.
Każdą z bez wypełniamy kremem z mango. Tuż przed podaniem bezy polewamy sosem kokosowym.