Czekoladowe miniserniczki

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 110 ml śmietanki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli morskiej

Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy na ogniu do zagotowania. W osobnej misce łamiemy czekoladę na kawałki. Gorącą śmietaną zalewamy czekoladę i odstawiamy do rozpuszczenia, pod koniec mieszając do połączenia składników. Kiedy krem wystygnie, wsadzamy go do lodówki na minimum 5 godzin, lub na całą noc, aby stężał. Po tym czasie krem ubijamy na najwyższych obrotach miksera, aż będzie puszysty, dodając cukier puder i pod koniec szczyptę soli morskiej. Krem odkładamy do lodówki na czas upieczenia serniczków.

SKŁADNIKI (około 20 serniczków):

  • 750 g tłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie
  • 150 g czekolady deserowej lub mlecznej
  • 160 g cukru
  • 2 jajka
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Piekarnik nagrzewamy do 17o stopni. Formy na muffiny wykładamy papilotkami.

Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do metalowej miski, którą kładziemy na rondlu z gotującą się wodą. Zostawiamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy i odkładamy aby czekolada wystygła.

Zmielony ser miksujemy razem z cukrem, następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia na niskich obrotach. Dosypujemy mąkę, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę, krótko miksujemy. Gotową masę przelewamy do papilotek, na wysokość powyżej 3/4 i wsadzamy do piekarnika. Najlepiej użyć dwóch blaszek po 12 muffinek i piec na obydwu poziomach, w jednej turze.

Serniczki powinny się piec około 30 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy drzwiczek. Robimy to dopiero w ostatnim etapie stygnięcia, po około 20 minutach od wyłączenia piekarnika. Kiedy serniczki zupełnie wystygną wyciągamy je z piekarnika.

Na serniczki nakładamy po 1 – 1,5 łyżki kremu. Wyrównujemy (najlepiej nożem zanurzonym we wrzątku i wytartym do sucha). Można posypać płatkami migdałów / kakao lub wiórkami czekolady.

Najlepiej schłodzić w lodówce przez noc.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *