Tarta z truskawkami

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 340 g ciasteczek – herbatników pełnoziarnistych
  • 60 g cukru
  • 170 g masła

Ciastka kruszymy przy użyciu blendera, mieszamy z cukrem. Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu i zalewamy nim okruszki, wyrabiamy ciasto – będzie miało raczej strukturę mokrego piasku. Wylepiamy nim dokładnie spód oraz boki tarty, powierzchnię dziurawimy widelcem i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Do nagrzanego piekarnika wsadzamy tartę i pieczemy około 30 minut- do zezłocenia. Wyciągamy, studzimy.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka (jedno białko zachowujemy do bezy)
  • 550 ml mleka (może być zwykłe, ja użyłam mleka migdałowego)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 160 g drobnego cukru
  • 150 g białej czekolady
  • ziarenka z jednej laski wanilii (lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią)

Jajka, żółtka, cukier miksujemy przez kilka minut, aż powstanie gęsty krem. Następnie dodajemy przesianą mąkę i miksujemy. Mleko wlewamy do rondelka, stawiamy na palniku aż do zagotowania. Zdejmujemy i wlewamy do masy jajecznej. Wszystko łączymy przy pomocy miksera i jeszcze raz stawiamy na palniku o średniej mocy, aż do zagotowania, mieszając, aby masa się nie przypaliła. Czekoladę łamiemy na drobne kawałeczki, mieszamy z ziarenkami wanilii. Kiedy zagotowany krem zdejmiemy z ognia, delikatnie wsypujemy połamaną czekoladę wraz z ziarenkami wanilii. Mieszamy, aby czekolada się rozpuściła. Wierzch kremu przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do zupełnego ostudzenia.

DODATKOWO:

  • 500 truskawek
  • garść płatków migdałów

Truskawki myjemy, odstawiamy do osuszenia lub wycieramy ręcznikiem papierowym. Na wystudzony spód wykładamy także przestudzony krem. Na krem wykładamy równomiernie truskawki – rożkiem do góry. Pomiędzy truskawki równomiernie rozsypujemy płatki migdałów.

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 1 białko
  • 90 g cukru (80 g + 10 g osobno)
  • 15 ml wody

Truskawki myjemy, odstawiamy do osuszenia.

Przygotowujemy bezę: do rondelka z grubym dnem wlewamy wodę oraz 80 g cukru.

Stawiamy na ogniu i gotujemy, nie mieszając. Syrop musi osiągnąć temperaturę 118 stopni. Jeśli nie posiadacie termometru cukierniczego możecie wykorzystać domowy sposób: do małego pojemniczka (np zakrętka od słoika) nalejcie trochę zimnej wody. Za pomocą łyżeczki wlejcie do wody kilka kropel syropu- jeżeli od razu po zanurzeniu w wodzie powstaną z niego twarde kuleczki, oznacza to, że syrop jest gotowy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, funkcja grilla.

Na około 10 minut przed osiągnięciem przez syrop odpowiedniej temperatury, zaczynamy ubijać białka. Ubijamy je na sztywno, pod koniec dodając 30 g cukru. Gdy syrop jest już odpowiednio nagrzany szybko zdejmujemy go z ognia i cienką strużką wlewamy do ubitych białek, cały czas miksując. Miksujemy jeszcze przez kilka minut, aż do powstania bardzo gęstej, bardzo sztywnej piany. Gdy piana przestygnie, przekładamy ją do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy kleks na czubek każdej truskawki.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 5 minut – tylko do momentu, kiedy czubki bezy się zarumienią. Wyciągamy, studzimy na kratce. Ciasto przechowujemy w lodówce.

 

 

 

3 Comments Add yours

  1. Ewa pisze:

    ale te truskawki kuszą, zjadłabym teraz takich świeżych

  2. Natalia Skóra pisze:

    Ale robisz ochotę na taką tartę <3

    1. Natalia pisze:

      Już niedługo sezon truskawkowy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *