Zapiski o ciastach

Babeczki z borówkami

Mar 07, 2018 Posted in Babeczki i muffiny, Wszystkie 4 Comments

SKŁADNIKI NA CIASTO (14 babeczek):

  • 90 g masła
  • 140 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 170 g mąki
  • 140 g cukru drobnego
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g borówek

Piekarnik nastawiamy do 175 stopni. Dwie formy na muffiny wykładamy papilotkami.

Masło roztapiamy i odstawiamy. Jajka roztrzepujemy z cukrem, pod koniec dodając jogurt. Wszystko mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wsypujemy do masy jajecznej w trzech partiach, mieszając tylko do połączenia. Ciasto dzielimy równo między foremki, wypełniając je do nieco ponad 3/4 wysokości. Na wierzch każdej kładziemy po 5-6 borówek, resztę odkładamy do kremu. Muffiny wsadzamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, do suchego patyczka. Wyciągamy, suszymy na kratce.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 130 g kremowego serka (Twój Smak, Philadelphia, Łaciaty)
  • 40 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • pozostałe borówki

Borówki miksujemy w blenderze, przecieramy przez gęste sitko, by pozbyć się pestek. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy serek i miksujemy. Na koniec dodajemy borówkowy sos, miksujemy do połączenia. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny, do czasu aż krem nieco stężeje. Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy na każdą babeczkę.

 

4 komentarze

Leave A Comment

  • Rate this recipe: