Sernik z kremem jagodowym

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 360 g ciasteczek oreo lub kruchych ciasteczek kakaowych
  • 90 g roztopionego masła

Prostokątną  blaszkę o wymiarach 25×40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Ciastka kruszymy przy użyciu malaksera, zalewamy roztopionym mlekiem i wyrabiamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gotowym ciastem wylepiamy spód i wkładamy do piekarnika na około 20 minut.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg sera
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 4  jajka

Twaróg krótko miksujemy z cukrem, następnie wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym przez około 10 sekund, do połączenia się składników. Na końcu wsypujemy budyń i krótko miksujemy. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.

SKŁADNIKI NA KREM JAGODOWY:

  • 200 g jagód (160 g + 40 g na wierzch)
  • 30 g miękkiego masła
  • 110 g cukru pudru
  • 300 g serka typu Philadelphia
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

160 g jagód miksujemy przy użyciu blendera, do uzyskania konsystencji sosu. Masło i cukier puder ubijamy mikserem, kiedy krem będzie miał puszystą konsystencję, dodajemy serek, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodając pod koniec cukier z wanilią. Do osobnej miski odkładamy 2-3 łyżki kremu (na kleksy), do pozostałej części wlewamy sos jagodowy, mieszamy do połączenia. Kremem jagodowym smarujemy wierzch wystudzonego sernika. Jasny krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy kleksy na powierzchni sernika. Pozostałe jagody równomiernie rozsypujemy po powierzchni. Sernik wstawiamy do lodówki na noc.

 

One Comment Add yours

  1. Natalia Skóra pisze:

    Ten sernik musi smakować obłędnie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *