Muffiny z suszonymi śliwkami

SKŁADNIKI (na około 20 muffinów):

  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g brązowego cukru (demerara)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 3 jajka
  • 100 g śliwek suszonych
  • 110 g masła
  • 260 g jogurtu
  • sok z połowy pomarańczy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 18 stopni. Foremkę na mufiny wykładamy papilotkami.

Śliwki kroimy w grubą kostkę. Masło roztapiamy, odstawiamy do ostudzenia.

Do miski przesiewamy mąkę, proszek, sodę, sól oraz przyprawę korzenną, dodajemy cukier i mieszamy. Jajka ubijamy mikserem do uzyskania puszystej masy, dodajemy wystudzone masło, ubijamy dalej, wlewamy jogurt i sok z połówki pomarańczy, wszystko razem mieszamy.

Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki, w trzech partiach, po każdej mieszając łyżką do połączenia. Na koniec dodajemy śliwki, krótko mieszamy.

Ciasto przekładamy łyżką do foremek na muffinki – nieco ponad 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

POLEWA I PRALINKA:

  •  po 50 g białej czekolady
  • 40 g masła
  • 40 ml mleka
  • szczypta przyprawy korzennej

Pralinki: W kąpieli wodnej roztapiamy 50 g czekolady i 40 g masła. Odstawiamy do wystudzenia (do lodówki), kiedy masa zacznie tężeć, formujemy z niej kulki i odstawiamy na osobny talerz na czas przygotowania reszty.

Polewa: Mleko gotujemy w rondelku, zdejmujemy z ognia i zalewamy nim połamaną w kostkę czekoladę, mieszamy do połączenia się składników, wsypujemy przyprawę korzenną.

Każde ciastko polewamy czekoladowym sosem, na środek wykładamy czekoladową kulkę.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *