Zapiski o ciastach

Muffiny z suszonymi śliwkami

Mar 09, 2018 Posted in Babeczki i muffiny, Wszystkie 0 Comments

SKŁADNIKI (na około 20 muffinów):

  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g brązowego cukru (demerara)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 3 jajka
  • 100 g śliwek suszonych
  • 110 g masła
  • 260 g jogurtu
  • sok z połowy pomarańczy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 18 stopni. Foremkę na mufiny wykładamy papilotkami.

Śliwki kroimy w grubą kostkę. Masło roztapiamy, odstawiamy do ostudzenia.

Do miski przesiewamy mąkę, proszek, sodę, sól oraz przyprawę korzenną, dodajemy cukier i mieszamy. Jajka ubijamy mikserem do uzyskania puszystej masy, dodajemy wystudzone masło, ubijamy dalej, wlewamy jogurt i sok z połówki pomarańczy, wszystko razem mieszamy.

Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki, w trzech partiach, po każdej mieszając łyżką do połączenia. Na koniec dodajemy śliwki, krótko mieszamy.

Ciasto przekładamy łyżką do foremek na muffinki – nieco ponad 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

POLEWA I PRALINKA:

  •  po 50 g białej czekolady
  • 40 g masła
  • 40 ml mleka
  • szczypta przyprawy korzennej

Pralinki: W kąpieli wodnej roztapiamy 50 g czekolady i 40 g masła. Odstawiamy do wystudzenia (do lodówki), kiedy masa zacznie tężeć, formujemy z niej kulki i odstawiamy na osobny talerz na czas przygotowania reszty.

Polewa: Mleko gotujemy w rondelku, zdejmujemy z ognia i zalewamy nim połamaną w kostkę czekoladę, mieszamy do połączenia się składników, wsypujemy przyprawę korzenną.

Każde ciastko polewamy czekoladowym sosem, na środek wykładamy czekoladową kulkę.

 

 

Leave A Comment

  • Rate this recipe: