Zapiski o ciastach

Babeczki cytrynowe

Mar 14, 2018 Posted in Babeczki i muffiny, Wszystkie 0 Comments

SKŁADNIKI (12 babeczek):

  • 2 cytryny
  • 140 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 duże łyżki jogurtu typu greckiego
  • 180 g mąki

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko.

Cytryny parzymy wrzątkiem, ścieramy skórkę na najdrobniejszych oczkach tarki. Następnie cytryny przekrawamy na pół i wyciskamy sok z trzech połówek.

Miękkie masło miksujemy z cukrem przez około 8 minut, tak aby powstał jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy jajka, miksując do połączenia po każdym dodanym jajku. Dodajemy 3 łyżki jogurtu. Miksujemy, aby składniki się połączyły.

Wsypujemy mąkę w dwóch partiach, na zmianę z sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodajemy połowę startej skórki. Miksujemy na najniższych obrotach miksera.

Do każdej papilotki wkładamy po jednej pełnej łyżce ciasta (nieco ponad 3/4 wysokości). Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 35-40 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy są suche w środku).

Upieczone babeczki wyciągamy, studzimy.

 

 

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 6 łyżek cukru pudru
  • sok z połówki cytryny

Składniki dokładnie ucieramy przez około 5-7 minut, tak aby lukier był biały. Polewamy każdą babeczkę, posypujemy pozostałą startą skórką.

 

 

Leave A Comment

  • Rate this recipe: