Zapiski o ciastach

Tort brownie z bezą i kremem truskawkowym

SKŁADNIKI NA 1 BLAT BROWNIE:

Do upieczenia dwóch blatów wszystkie składniki liczymy podwójnie!

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 80 g masła
  • 2 jaja + 1 żółtko (białka zostawiamy do bezy)
  • 70 g cukru
  • 100 g mąki

Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód). Piekarnik nagrzewamy do 165 st. C.

Do rondelka z grubym  dnem wkładamy masło i połamaną czekoladę. Rondelek umieszczamy na ogniu i podgrzewamy, mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia składników, zdejmując z ognia tuż po rozpuszczeniu.

W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Do powstałej masy dodajemy wystudzoną czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec delikatnie wsypujemy mąkę, mieszając drewnianą łyżką do połączenia.

Powstałe ciasto wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut, na wierzchu ułoży się charakterystyczna skorupka.  W czasie, gdy piecze się pierwszy blat, możemy przystąpić do przygotowania drugiego.

 

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 2 białka (pozostałe po blatach brownie)
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni. Przygotowujemy blaszkę (z wyposażenia piekarnika)- wykładamy ją papierem do pieczenia i rysujemy okrąg o średnicy około 22 cm.

Białka ubijamy mikserem do sztywności. Następnie dodajemy cukier partiami, długo miksując po każdej kolejnej porcji, tak by cukier się rozpuścił i nie zgrzytał (ok 20 minut). Beza musi być bardzo sztywna, gęsta i musi mieć „szklistą” powierzchnie. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy do połączenia. Bezę wykładamy łyżką na wcześniej narysowany okrąg. Wkładamy do piekarnika i suszymy ok 1,5 h. Beza muszą być chrupiące na zewnątrz. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

KREM:

  • 350 g truskawek (świeżych / mrożonych)
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 375 g mascarpone
  • 120 g cukru pudru

Truskawki blendujemy, następnie przecieramy przez gęste sitko w celu pozbycia się pesteczek. Śmietankę ubijamy, dodając cukier puder oraz mascarpone (wcześniej można rozbić jego strukturę łyżką, aby lepiej się miksowało). Na koniec wlewamy powoli sos czekoladowy, zostawiając około pół kubeczka jako dodatek do tortu. Wszystko jeszcze raz miksujemy i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

 

 

Leave A Comment

  • Rate this recipe: