Sernik ricotta na zimno

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 340 g kruchych ciasteczek kakaowych
  • 110 g masła

Spód tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Masło rozpuszczamy, ciasteczka kruszymy przy użyciu blendera. Masło wlewamy do pokruszonych ciastek i mieszamy dwa składniki do połączenia. Całość wysypujemy do tortownicy i wyklejamy spód. Tortownicę wkładamy do lodówki.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 250 g ricotty
  • 340 g jogurtu greckiego
  • 160 g cukru pudru
  • 3,5 łyżeczki żelatyny w proszku + 100 ml wody
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 230 ml śmietanki 36 % (bardzo schłodzonej)
  • 250 g czereśni

Czereśnie myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i drylujemy, pozostawiamy na sitku, aby odsączyć z soku.

Żelatynę wsypujemy do garnuszka, zalewamy zimną wodą, odkładamy do napęcznienia, na około 10 minut.

Serek, jogurt i cukier puder miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odkładamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy na palniku o średniej mocy, cały czas mieszając, ale zdejmując z ognia przed zagotowaniem. Kiedy żelatyna przestygnie (ale wciąż będzie płynna), wlewamy ją do masy serowej i miksujemy. Połowę masy serowej wlewamy do osobnej miski i dodajemy do niej wcześniej roztopioną czekoladę, mieszamy.

Ubijamy śmietankę na sztywno, połowę mieszamy z jasną masą serową, drugą połowę z czekoladową masą (delikatnie, za pomocą szpatułki).

Z lodówki wyciągamy tortownicę, na spód wykładamy równomiernie czereśnie, wnętrzem do góry. Zalewamy je czekoladowym kremem. Następnie delikatnie wylewamy na niego jasną masę serową. Ciasto wkładamy do lodówki, kiedy stężeje, możemy zająć się przygotowaniem czekoladowej glazury.

SKŁADNIKI NA GLAZURĘ:

  • 100 g białej czekolady
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • opcjonalnie: cukier z prawdziwą wanilią do posypania

Czekoladę łamiemy do metalowej miski, dodajemy pozostałe składniki. Całość stawiamy na gotującej się w garnku wodzie i roztapiamy. Jeśli czekolada jest gorąca, odkładamy do ostudzenia. Wyciągamy ciasto z lodówki, wylewamy na wierzch czekoladę i rozprowadzamy przy użyciu noża. Ciasto znów wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, dopiero wtedy zdejmujemy obręcz. Przed podaniem brzegi możemy posypać cukrem z prawdziwą wanilią.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *