Czekoladowe minitorciki z kremem cytrynowym

SKŁADNIKI NA KREM:

najlepiej przygotować go dzień wcześniej aby spędził noc w lodówce
  • 10 michałków (ciemnych)
  • 200 ml śmietanki kremówki

Śmietankę wlewamy do rondelka z grubym dnem, michałki kroimy w kostkę i wsypujemy do śmietanki. Rondelek stawiamy na palniku o średniej mocy i pozostawiamy aż do rozpuszczenia się cukierków. Mieszamy do połączenia ze śmietanką. Krem wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyciągamy i ubijamy, aż krem będzie gęsty.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • dodatkowo: pół szklanki likieru typu limoncello do nasączenia biszkoptu

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia (spód), boki smarujemy masłem.

Mąkę i kakao przesiewamy, odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy będą sztywne, dodajemy cukier w trzech partiach, po każdej partii dokładnie miksując, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy do powstania puszystej masy jajecznej.
Do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę, na zmianę z wodą. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.

Ciasto wylewamy na przygotowaną wcześniej blaszkę, wyrównujemy, wkładamy do piekarnika na 30 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie wyciągamy i studzimy na kratce. Aby biszkopt był równy, wyciągamy go z blaszki i kładziemy ‚górą do dołu’.
Wystudzony biszkopt przekrawamy tak, aby przełożyć go kremem. Następnie kroimy go na pół, wzdłuż dłuższej krawędzi oraz w paseczki o długości około 4 cm, wzdłuż krótszej krawędzi. Powinny nam powstać prostokątne ‚torciki’, które będziemy przekładać kremem.
Spód każdego torcika nasączamy dwiema łyżeczkami likieru. Następnie torciki przekładamy ubitym kremem michałkowym: na każdy spód dajemy około dwie łyżki kremu michałkowego i przykrywamy drugim prostokątem, delikatnie dociskamy.

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 100 g masła
  • 300 g czekolady (u mnie gorzka czekolada 85%)

Masło i czekoladę kroimy w kostkę i wkładamy do metalowej miski, którą kładziemy na rondelku z wodą, stojącym na palniku, pozostawiamy aż do rozpuszczenia, pod koniec mieszając aby rozpuszczone składniki się połączyły. Odstawiamy do delikatnego przestudzenia. Następnie polewamy wierzch każdego torcika i wyrównujemy przy pomocy noża. Nadmiar czekolady opadnie na boki – boki także przy pomocy noża delikatnie pokrywamy czekoladą. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania lemon curd.

 

LEMON CURD:

  • skórka otarta i sok z dwóch dużych cytryn
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • 100 g serka typu philadelphia

Jajko i żółtko roztrzepujemy wraz z cukrem przy pomocy rózgi kuchennej. Masę jajeczną przelewamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz pokrojone w kostkę masło (jeśli nie posiadacie odpowiedniego rondelka najlepiej będzie jeśli położycie rondelek na garnku z wodą i masę przygotujecie na parze). Gotujemy, mieszając co jakiś czas aż masa stanie się gęsta. Po tym czasie odstawiamy z ognia do całkowitego przestudzenia. Kiedy masa będzie zimna, miksujemy ją z serkiem.
Wyciągamy ciastka z lodówki – polewa czekoladowa powinna być już twarda.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki, wyciskamy wzorki na wierzchu każdego ciastka.

Torciki przechowujemy w lodówce.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *