Torcik Noworoczny z masłem orzechowym

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 340 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 3 miękkie, dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • 200 ml oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g orzechów włoskich

Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.. Okrągłą tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód).

Mąkę, proszek i przyprawę przesiewamy, mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Orzechy drobno siekamy.

W osobnym naczyniu umieszczamy olej, cukier, mleko, żółtka i ubijamy krótko rózgą kuchenną. Banany blendujemy na puree, dodajemy do masy jajecznej, krótko mieszając. Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy do połączenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta, powoli mieszając do połączenia. Na koniec wsypujemy pokrojone orzechy. Mieszamy.

Ciasto wylewamy do tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika na około 1 godzinę (do suchego patyczka). Wyciągamy, studzimy, ściągamy obręcz. Ciasto kroimy na dwie równe części.

KREM:

  • 500 g mascarpone
  • 130 g cukru pudru
  • 4,5 czubate łyżki masła orzechowego
  • szczypta cynamonu

Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy masło orzechowe i cynamon. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

DODATKOWO:

  • 3-4 łyżki dżemu z czerwonej lub czarnej porzeczki

PRZYGOTOWANIE:

Blat przeznaczony na spód smarujemy dżemem, na to wykładamy grubą warstwę kremu (nieco więcej niż połowę). Przykrywamy drugim blatem, lekko przyciskamy. Wierzch i boki ciasta pokrywamy pozostałym kremem, wyrównujemy przy użyciu szpatułki. Wierzch ciasta możemy ozdobić kawałkami orzechów / cynamonem.

Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *