Zapiski o ciastach

Odwracane ciasto ananasowe z serkiem

SKŁADNIKI:

  • puszka ananasów
  • garść suszonej żurawiny
  • 180 g masła
  • 130 g cukru
  • 200 g przesianej mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 190 g serka typu Twój Smak, Philadelphia
  • 1 płaska (niepełna) łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Ananasy odcedzamy, syrop zachowujemy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie tortownicy układamy plastry ananasa, a w wolne przestrzenie wkładamy żurawinę. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Masło ucieramy na puch z cukrem przez około 8 minut. Dodajemy po jajku, miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz 4 łyżki soku z ananasa. Miksujemy do połączenia. Ciasto wykładamy do tortownicy, na ananasy, wyrównujemy. Serek krótko miksujemy z cukrem pudrem i budyniem, wykładamy łyżką na ciasto, lekko wgniatając serek w środek.

 

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka. Ciasto studzimy, następnie zdejmujemy obręcz i przekładamy dołem do góry.

 

Leave A Comment

  • Rate this recipe: