Jabłka zapiekane z kaszą jaglaną pod kruszonką

SKŁADNIKI (na dwie porcje):

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyzki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jabłka, obrane ze skórki i pokrojone w plasterki
  • garść suszonej żurawiny
  • garść daktyli, pokrojonych w mniejsze kawałki

Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w zimnej wodzie. W garnku gotujemy 500 ml wody ze szczyptą soli, kiedy woda zaczyna się gotować, wsypujemy wypłukaną kaszę. Gotujemy, odcedzamy. Kaszę mieszamy z cukrem pudrem i 1 łyżeczką cynamonu.

Jabłka mieszamy z drugą łyżeczką cynamonu.

Na spód keksówki wykładamy ugotowaną kaszę, następnie pokrojone jabłka, żurawinę i daktyle. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

KRUSZONKA:

  • 40 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki rozdrabniamy palcami w misce, tak aby powstała kruszonka.

Kruszonką posypujemy jabłka. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut, aż kruszonka się zarumieni i upiecze. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *