Makowiec z musem czekoladowym

SKŁADNIKI NA MAKOWIEC:

  • 350 g masy makowej
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek, osobno białka i żółtka
  • 70 ml likieru pomarańczowego

Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Prostokątną formę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód). Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę (około 5 minut). Dodajemy masę makową, kaszę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i likier. Miksujemy do połączenia.

Białka ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy je do masy makowej, delikatnie mieszając do połączenia. Masę makową wykładamy do formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 45 minut (do suchego patyczka). Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

MUS CZEKOLADOWY:

  • 150 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady (70 % lub więcej)
  • 70 ml likieru pomarańczowego
  • 4 jajka, osobno białka i żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 150 g drobnego cukru
  • 3,5 łyżeczki żelatyny w proszku, zalanej 4 łyżkami wody

Masło i czekoladę, pokrojone w kosteczkę, rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Żółtka, kakao i likier dodajemy do masy czekoladowej, miksujemy do połączenia. Żelatynę podgrzewamy (ale nie gotujemy!), mieszamy do rozpuszczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając, aż masa będzie świecąca i bardzo gęsta, a cukier się dobrze rozpuści. Dokładnie ubite białka mieszamy delikatnie z masą czekoladową. Na koniec wlewamy rozpuszczoną w wodzie i ostudzoną żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy.

 

DODATKOWO:

  • 4-5 łyżek dżemu pomarańczowego (jeśli nie lubicie możecie go zastąpić brzoskwiniowym)

Ciasto makowe smarujemy cienką warstwą dżemu. Na dżem wylewamy mus czekoladowy, wyrównujemy. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *