Babeczki z kremem kokosowym

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250  g mąki pszennej
  • 200 ml kefiru
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 ml oleju
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mały słoiczek ulubionej konfitury / dżemu / marmolady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Mąkę przesiewamy. Mieszamy składniki sypkie: mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Jajka roztrzepujemy rózgą kuchenną, dodajemy kefir i olej, mieszamy do połączenia. Wlewamy do suchych składników i mieszamy tylko do połączenia się składników.
Do papilotek wlewamy po jednej pełnej łyżce ciasta, następnie po dwie łyżeczki konfitury z żurawiny i uzupełniamy pozostałym ciastem do około 3/4 wysokości foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 minut (do suchego patyczka).

KREM:

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g serka typu philadelplia

Mleko kokosowe wlewamy do rondelka z grubym dnem, wsypujemy cukier. Rondelek stawiamy na palniku o średniej mocy i gotujemy aż powstanie syrop – musi być gęsty i delikatnie zmienić kolor. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie syrop miksujemy z serkiem. Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskam na każdą babeczkę dwa „węże” kremu.

Babeczki przechowujemy w chłodnym miejscu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *