Ciasto marchewkowe z ananasem

WARSTWA ANANASOWA:

  • 1 świeży ananas

Ananasa obieramy ze skórki, wykrawamy twardy środek i kroimy w drobną kostkę (3-4 plastry zostawiamy do ciasta marchewkowego). Pokrojonego w kostkę ananasa odstawiamy na wierzch ciasta.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • szczypta soli
  • 200 g brązowego cukru (alternatywnie 160 g cukru białego)
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 plastry świeżego ananasa pokrojone w kostkę
  • 300 g marchewki startej na drobnych oczkach

Dużą prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Suche składniki – mąkę, cukier, proszek, sodę i przyprawę korzenną przesiewamy przez sito, dodajemy sól i mieszamy. W osobnej misce roztrzepujemy jajka i olej. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy wiórki i pokrojonego w kostkę ananasa. Ze startej marchewki wyciskamy nadmiar soku i dodajemy ją do ciasta. Wszystko razem mieszamy do połączenia i wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę. Pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

KREM:

  • 70 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 500 g serka typu philadelphia
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe

Masło i cukier puder ubijamy mikserem, następnie dodajemy serek i miksujemy do powstania gładkiego kremu.

Wystudzone ciasto wyciągamy z blaszki, odrywamy papier do pieczenia. Na wierzch ciasta wykładamy pokrojonego na początku ananasa, na niego wykładamy krem, równo rozsmarowujemy. Wierzch ciasta możemy ozdobić wiórkami kokosa.

Ciasto dzielimy na równe kwadraty. Wskazówka: do krojenia najlepiej używać bardzo ostrego noża, ananas może sprawiać trudności w krojeniu ze względu na swoją włóknistą strukturę.

 

 

2 Comments Add yours

  1. magdula pisze:

    Ooo, takiego jeszcze nigdy nie jadłam, wygląda super :))

    1. Natalia pisze:

      Jest pyszne i bardzo wilgotne – polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *