Tort bezowy z truskawkami i kajmakiem

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 6 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Przygotowujemy dwie blaszki (z wyposażenia piekarnika)- wykładamy je papierem do pieczenia i na każdej z nich rysujemy okrąg o średnicy 22 cm.

Białka ubijamy mikserem do sztywności. Następnie dodajemy cukier partiami, długo miksując po każdej kolejnej porcji, tak by cukier się rozpuścił i nie zgrzytał (ok 20 minut). Beza musi być bardzo sztywna, gęsta i musi mieć „szklistą” powierzchnie. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok, miksujemy do połączenia.

Bezę wykładamy łyżką na wcześniej przygotowane okręgi na dwóch blaszkach. Wkładamy do piekarnika i suszymy ok 1,5 h. Beza musi być chrupiąca na zewnątrz (w środku będzie miała piankową konsystencję). Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

KREM TRUSKAWKOWY:

  • 700 g truskawek
  • 150 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Truskawki dokładnie myjemy, obieramy z szypułek i miksujemy na sos, zostawiamy około 6-7 truskawek do dekoracji. Do kremu będziemy potrzebować około pół szklanki sosu, resztę zostawiamy do polania tortu na zewnątrz. Śmietankę ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier puder i serek. Ubijamy jeszcze przez około minutę. Następnie dodajemy pół szklanki sosu truskawkowego i miksujemy. Krem wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, aby odpowiednio stężał.

KREM TOFFI:

  • 0,5 szklanki śmietanki kremówki
  • 4-5 pełnych  łyżek kajmaku

Śmietankę ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodając kajmak. Krem przechowujemy w lodówce do momentu przekładania ciasta.

Dodatkowo 2-3 łyżki kajmaku nie zmieszanego ze śmietanką użyjemy do dekoracji tortu.

PRZEŁOŻENIE:

Na dolny blat wykładamy masę truskawkową, na wierzch kremu kroimy 3-4 truskawki na paseczki i lekko wciskamy w krem, przykrywamy drugim blatem. Krem toffi przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskamy na wierzchu bezy, tak aby krem opadał na boki. W środku robimy gwiazdki z kajmaku (także używając rękawa cukierniczego). Pozostałe truskawki kroimy na cztery części i układamy na środku tortu.

Tort przechowujemy w lodówce.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *