Zapiski o ciastach

Sernik z czereśniami

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 160 g zimnego masła lub margaryny
  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 80 g cukru pudru

Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i rozdrabniamy palcami na kruszonkę. Dodajemy jajka i szybko wyrabiamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy tortownicę (spód i boki). Następnie ciasto dziurawimy widelcem i wkładamy do lodówki na około 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, kiedy się nagrzeje wkładamy do niego schłodzone ciasto na około 20 minut – do lekkiego zarumienienia. W międzyczasie przygotowujemy masę serową.

DODATKOWO:

  • 400 g czereśni

Czereśnie dokładnie myjemy, drylujemy i przekrawamy na pół.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 400 g serka typu Philadelphia lub Twój Smak
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Serek miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.

Na podpieczony spód wykładam czereśnie (do góry dziurkami po pestkach), na to wykładamy masę serową. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. W tym czasie zaczynamy przygotowywać kruszonkę.

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 120 g masła (zimnego)
  • 90 g cukru pudru

Mieszamy mąkę, wiórki i cukier puder, dodajemy masło pokrojone w kostkę i palcami wyrabiamy kruszonkę. Po około pół godzinie ciasto wysuwamy z piekarnika i na wierzch wysypujemy kruszonkę. Wkładamy do piekarnika jeszcze na około 20 minut – tak, aby kruszonka się zarumieniła a ser ściął.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i delikatnie wyciągamy ciasto. Studzimy na kratce. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

Leave A Comment

  • Rate this recipe: