Zapiski o ciastach

Sernik z pieczonymi śliwkami

SKŁADNIKI NA BROWNIE:

  • 70 g  masła
  • 200 g  gorzkiej czekolady
  • 3 duże jajka
  • 120 g cukru
  • 65 g mąki pszennej
  • dodatkowo: 8 śliwek (potrzebne nam będą do masy serowej, ale upieczemy je w tym samym czasie co brownie)

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Mąkę przesiewamy. Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wyciągamy pestki. Z piekarnika wyciągam blaszkę z wyposażenia piekarnika i wykładamy ją papierem do pieczenia. Układamy na niej śliwki i wkładamy do nagrzewającego się piekarnika (na spód piekarnika) na około 30 minut. Upieczone śliwki powinny być bardzo miękkie, puszczą też sok.

Czekoladę łamiemy w kostkę, masło dajemy do rondelka, kładziemy na palniku aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy połamaną w kostkę czekoladę. Odstawiamy na 3 minuty, następnie masę mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników.

W osobnej misce roztrzepujemy jajka z cukrem. Do masy jajecznej dodajemy jeszcze ciepły krem czekoladowy i mieszamy rózgą do połączenia. Na końcu wsypujemy mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą.

Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy.

W międzyczasie rozpoczynamy przygotowanie masy serowej.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 250 g twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 180 g kremu czekoladowego typu nutella
  • 3 duże jajka
  • 90 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • upieczone śliwki

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Twaróg mielimy dwukrotnie. Następnie do miski z twarogiem dodajemy mascarpone i cukier. Miksujemy kilka sekund, do połączenia składników. Wbijamy jajka, miksując kilka sekund po każdym kolejnym dodanym jajku. Następnie dodajemy krem czekoladowy i znów krótko miksujemy. Na koniec do masy serowej przesiewamy mąkę, dokładnie mieszamy / miksujemy.

Masę serową przelewamy na podpieczony spód, na wierzch wykładamy śliwki (wnętrzem śliwki do góry), następnie wbijamy je palcem do środka ciasta. Sernik wkładamy delikatnie do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1  godzinę i 20 minut. Sernik powinien być ścięty w środku, nie powinien się ruszać i sprawiać wrażenia płynnego. Wyłączamy piekarnik i po 10 minutach delikatnie otwieramy drzwiczki, pozwalając sernikowi powoli wystygnąć. Po około 15 minutach wyciągamy z piekarnika i studzimy.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 80 g masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 130 g serka typu Philadelphia
  • 70 – 80 g powidła śliwkowego

Masło miksujemy z cukrem pudrem przez około 4 minuty, dodajemy serek i powidło, wszystko razem miksujemy na gładką masę. Wkładamy do lodówki na czas wystygnięcia sernika.

Kiedy sernik wystygnie, jego wierzch pokrywamy kremem z powideł. Ściągamy poręcz tortownicy. Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).

 

 

2 komentarze

Leave A Comment

  • Rate this recipe: