Zapiski o ciastach

Muffiny ze śliwkami

SKŁADNIKI (12 – 14 muffin):

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 110 g cukru
  • 6 świeżych śliwek
  • dodatkowo: cukier puder do posypania

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.  Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i kroimy na cztery części.

Mąkę wraz z proszkiem, sodą i przyprawą przesiewamy. W osobnej misce roztrzepujemy jajka z cukrem, dodajemy olej i jogurt. Łączymy zawartości obu misek, mieszamy rózgą do połączenia. Na koniec dodajemy śliwki, mieszamy. Ciasto wylewamy do papilotek, delikatnie poniżej linii papilotek. Wkładamy do piekarnika na około 25 – 30 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

Muffinki posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

One Comment

  1. Natalia Skóra |

    Gdybym tylko miała dostęp do śliwek, to na pewno bym upiekła takie babeczki. Dziś u mnie jednak wygrają marchewkowe muffiny 😉

    Serdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta – niebio w gębie! <3

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    Odpowiedz

Leave A Comment

  • Rate this recipe: