Zapiski o ciastach

Ciasto snickers

Mar 21, 2018 Posted in Czekoholik, Torty, Wszystkie 0 Comments

SKŁADNIKI NA CIASTO: 

  • 100 g czekolady deserowej
  • 80 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 5 łyżek zaparzonej kawy
  • 100 ml śmietany 12 %
  • 150 g drobnego cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • dodatkowo – powidło do posmarowania blatów

Tortownice o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra i dół).
Masło i czekoladę kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka, wsypujemy kakao i roztapiamy na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy smietanę, mieszamy. Następnie dodajemy kawę oraz jajka i roztrzepujemy rózgą.  Mąkę wraz z proszkiem i sodą przesiewamy, dodajemy cukier. Wszystkie suche składniki wsypujemy do masy czekoladowej. Mieszamy rózgą tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub do suchego patyczka)

Ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy. Następnie przekrawamy na pół i każdą połowę (wewnętrzną część) smarujemy powidłem. W ten sposób ciasto będzie bardziej wilgotne.

SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY: 

  • 200 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 5 łyżek masła orzechowego (schłodzonego)
  • 100 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
  • 1 (niecała) szklanka cukru pudru

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i masło orzechowe. Ubijamy aż do połączenia składników.

PRZEŁOŻENIE: 

Na dolny blat wykładamy większą część kremu orzechowego (pozostawiając około 5 łyżek na wierzch ciasta). Przykrywamy drugim blatem, jego wierzch pokrywamy pozostałym kremem.

SKŁADNIKI NA KARMEL: 

  • 50 g masła
  • 150 ml śmietanki 36 %
  • 120 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli

Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, który kładziemy na palniku o średniej mocy. Masę gotujemy aż do zgęstnienia – około 20 – 25 minut. Rondelek odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeśli masa zbyt stężeje można postawić ją na chwilę na ogniu, dodając 2-3 łyżki mleka.

 

DODATKOWO NA WIERZCH: 

  • 150 g orzeszków ziemnych
  • 70 g gorzkiej czekolady

Orzeszkami posypujemy wierzch ciasta. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. Na orzeszkach rozprowadzamy wcześniej przygotowany karmel, na niego wylewamy roztopioną czekoladę. Ciasto przechowujemy w lodówce.

 

Leave A Comment

  • Rate this recipe: