Zapiski o ciastach

Sernik piernikowy z musem

Mar 21, 2018 Posted in Serniki, Wszystkie 0 Comments

SPÓD:

  • 480 g pierniczków z nadzieniem w czekoladzie

Dużą prostokątną blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (wystarczy sam spód).

Pierniczki blendujemy na bardzo drobne okruszki i wsypujemy do wcześniej przygotowanej blaszki, rozprowadzamy je po całej powierzchni  i uciskamy, tak aby połączyły się ze sobą w zbity spód.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, w czasie gdy się nagrzewa przygotowujemy masę serową.

 

 

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

Wszystkie składniki powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.

  • 1,4 kg tłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie
  • szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 5 łyżek miodu
  • 1 szklanka śmietanki 30 lub 36 %
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • małe opakowanie budyniu waniliowego
  • opakowanie cukru z wanilią i 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Twaróg krótko miksujemy z cukrem, następnie wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując krótko po każdym dodanym jajku, następnie dodajemy miód, mąkę, budyń i śmietankę i miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ekstrakt z wanilii, mieszamy. Masę serową wylewamy na pierniczkowy spód i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę 20 minut. Sernik powinien być ścięty w środku. Piekarnik wyłączamy i stopniowo otwieramy drzwiczki, aż do całkowitego wystudzenia sernika.

 

 

SKŁADNIKI NA MUS:

  • 160 ml mleka
  • 300 g białej czekolady
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 250 ml śmietanki 30 – 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • dodatkowo 5-6 pierniczków do dekoracji na wierzch (pokrojonych i pokruszonych)

Żelatynę zalewamy zimną wodą, tylko do jej przykrycia i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie stawiamy ją na palniku i cały czas mieszając, podgrzewamy do rozpuszczenia, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia! Czekoladę kroimy w kostkę. Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy, zdejmując z palnika tuż przed rozpoczęciem wrzenia. Podgrzewamy prawie do momentu wrzenia, zdejmujemy z palnika. Do ciepłego mleka dodajemy połamaną wcześniej czekoladę i odstawiamy na 3 minuty, aby się rozpuściła. Po tym czasie mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego kremu. Do rondelka dodajemy ciepłą żelatynę i mieszamy do połączenia. Rondel odstawiamy, a gdy mocno przestygnie, wkładamy do lodówki. Gdy krem odrobinę zgęstnieje, zaczynamy ubijać śmietankę z cukrem pudrem, na koniec dodajemy kardamon. Ubijamy ją mikserem na sztywno i następnie dodajemy do kremu czekoladowego, delikatnie mieszając łyżką.

Mus wylewamy na wystudzony sernik, na wierzch wykładamy odłożone pierniczki. Sernik wkładamy do lodówki, aby mus zastygł.

 

 

Leave A Comment

  • Rate this recipe: