Sernik piernikowy z musem

SPÓD:

  • 480 g pierniczków z nadzieniem w czekoladzie

Dużą prostokątną blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (wystarczy sam spód).

Pierniczki blendujemy na bardzo drobne okruszki i wsypujemy do wcześniej przygotowanej blaszki, rozprowadzamy je po całej powierzchni  i uciskamy, tak aby połączyły się ze sobą w zbity spód.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, w czasie gdy się nagrzewa przygotowujemy masę serową.

 

 

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

Wszystkie składniki powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.

  • 1,4 kg tłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie
  • szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 5 łyżek miodu
  • 1 szklanka śmietanki 30 lub 36 %
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • małe opakowanie budyniu waniliowego
  • opakowanie cukru z wanilią i 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Twaróg krótko miksujemy z cukrem, następnie wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując krótko po każdym dodanym jajku, następnie dodajemy miód, mąkę, budyń i śmietankę i miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ekstrakt z wanilii, mieszamy. Masę serową wylewamy na pierniczkowy spód i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę 20 minut. Sernik powinien być ścięty w środku. Piekarnik wyłączamy i stopniowo otwieramy drzwiczki, aż do całkowitego wystudzenia sernika.

 

 

SKŁADNIKI NA MUS:

  • 160 ml mleka
  • 300 g białej czekolady
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 250 ml śmietanki 30 – 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • dodatkowo 5-6 pierniczków do dekoracji na wierzch (pokrojonych i pokruszonych)

Żelatynę zalewamy zimną wodą, tylko do jej przykrycia i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie stawiamy ją na palniku i cały czas mieszając, podgrzewamy do rozpuszczenia, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia! Czekoladę kroimy w kostkę. Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy, zdejmując z palnika tuż przed rozpoczęciem wrzenia. Podgrzewamy prawie do momentu wrzenia, zdejmujemy z palnika. Do ciepłego mleka dodajemy połamaną wcześniej czekoladę i odstawiamy na 3 minuty, aby się rozpuściła. Po tym czasie mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego kremu. Do rondelka dodajemy ciepłą żelatynę i mieszamy do połączenia. Rondel odstawiamy, a gdy mocno przestygnie, wkładamy do lodówki. Gdy krem odrobinę zgęstnieje, zaczynamy ubijać śmietankę z cukrem pudrem, na koniec dodajemy kardamon. Ubijamy ją mikserem na sztywno i następnie dodajemy do kremu czekoladowego, delikatnie mieszając łyżką.

Mus wylewamy na wystudzony sernik, na wierzch wykładamy odłożone pierniczki. Sernik wkładamy do lodówki, aby mus zastygł.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *