Biszkopt idealny (przepis od mamy)

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (przesianej)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (przesianej)

Wszystkie składniki należy ocieplić do temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 26 cm lub prostokątną blaszkę 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (grzanie góra – dół, bez termoobiegu).

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je mikserem, kiedy będą sztywne dodajemy stopniowo cukier, ubijając cały czas do sztywności i rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy po kolei żółtka, miksując dokładnie, do połączenia się składników. Dodajemy obie mąki na zmianę, łyżka po łyżce, dokładnie mieszając (najlepiej drewnianą łyżką lub na bardzo powolnych obrotach miksera) i dolewając wodę gazowaną . Wszystkie składniki muszą się ze sobą dokładnie połączyć.

Gotowe ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut (do suchego patyczka). Następnie biszkopt wyciągamy i z wysokości około 50 cm upuszczamy formę na podłogę (dzięki temu biszkopt nam nie opadnie po wystudzeniu).

Kiedy biszkopt przestygnie, wyciągamy go z blaszki.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *