Zapiski o ciastach

Gruszkowe ciasto z imbirową kruszonką

Kwi 07, 2018 Posted in Ciasta z owocami, Wszystkie 0 Comments

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 380 g kefiru
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 duże gruszki lub 3 małe

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowujemy kwadratową blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia (spód i boki). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Jajka ubijamy z cukrem mikserem, dodajemy kefir i olej, mieszamy rózgą. Mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy do osobnej miski.

Zawartość obu naczyń łączymy rózgą, do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę, wyrównujemy. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, dzielimy na świartki i każdą ćwiartkę kroimy w paski. Paski wykładamy na całej powierzchni ciasta.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 45 minut. Zaczynamy wyrabiać kruszonkę.

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 95 g mąki
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • garść płatków migdałów

W misce łączymy palcami masło, cukier puder, cukier wanilinowy i mąkę, tak aby powstała kruszonka. Na koniec dodajemy migdały i imbir, łączymy. Na około 15 minut przed wyciągnięciem z piekarnika, ciasto wysuwamy i wysypujemy na całej powierzchni kruszonkę. Wsuwamy do piekarnika na pozostałe 15 minut (do suchego patyczka i zarumienienia się kruszonki).

 

 

Leave A Comment

  • Rate this recipe: