Zapiski o ciastach

Bułeczki szafranowe z różanym nadzieniem

SKŁADNIKI NA ZACZYN:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki
  • 100 ml ciepłego mleka

Drożdże zasypujemy cukrem i mąką, zalewamy mlekiem, składniki mieszamy razem, aby drożdże się rozpuściły. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczyn „ruszył” i nieco urósł (na około 30 minut).

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 500 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 150 ml mleka
  • 100 g masła

Wszystkie składniki muszą być ocieplone do temperatury pokojowej. Mąkę przesiewamy przez sitko wraz z szafranem. Jajka z cukrem roztrzepujemy rózgą. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło pokrojone w kostkę i rozpuszczamy je w mleku na wolnym ogniu. Jeszcze ciepłą zawartość rondelka łączymy z jajkami i cukrem. Dodajemy zaczyn, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i zaczynamy wyrabiać (albo przy użyciu miksera albo ręcznie). Ciasto powinno mieć sprężystą konsystencję i łatwo odklejać się od rąk i od miski. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).

DODATKOWO:

  • duży słoik marmolady różanej
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta

Przygotowujemy dwie prostokątne blaszki, wykładając je papilotkami na muffinki.

Kiedy ciasto jest wyrośnięte dzielimy je na trzy części, każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta i kroimy na 6 cm paski wzdłóż krótszego boku. Każdy pasek smarujemy marmoladą, zawijamy w rulon i wkładamy do papilotek ślimakiem do góry.

Bułeczki odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Każdą bułeczkę smarujemy jajkiem, blaszki wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Bułeczki pieczemy przez około 45-50 minut.

 

 

 

Leave A Comment

  • Rate this recipe: