SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 g chałwy (zachowujemy 50 g do dekoracji)
- 100 ml śmietanki
- 200 g mascarpone
Chałwę kroimy na bardzo drobne kawałki, następnie umieszczamy w rondelku, zalewamy śmietanką i delikatnie podgrzewamy, aby chałwa połączyła się ze śmietanką (ale nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i odkładamy na kilka godzin, do całkowitego schłodzenia. Po tym czasie krem ubijamy przy uzyciu miksera, dodając mascarpone. Krem odkładamy w chłodne miejsce, do czasu przekładania ciasta.
SKŁADNIKI NA BLATY CZEKOLADOWE:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 140 g masła
- 3 pełne łyżki kakao
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g cukru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- dodatkowo, do przełożenia: słoiczek ulubionego, kwaskowatego dżemu – u mnie dżem z czarnej porzeczki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód), piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mąkę, proszek i sodę przesiewamy.
Czekolade kroimy w kostkę. Masło roztapiamy w małym rondelku, zdejmujemy z ognia i wsypujemy czekolad. Odkładamy na 3 minuty, po tym czasie mieszamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy kakao, mieszamy (najlepiej rózgą kuchenną). Studzimy, aby masa nie była gorąca.
Jajka z cukrem ubijamy przy użyciu miksera przez około 5 minut. Dodajemy masę czekoladową i miksujemy. Na koniec dodajemy śmietanę na zmianę z suchymi składnikami, mieszając łyżką tylko do połączenia.
Ciasto wylewamy do tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika na około 40 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto wyciągamy, studzimy i odpinamy obręcz. Gdy ciasto jest przestudzone, przekrawamy je, dzieląc na dwa blaty.
Dolny blat smarujemy warstwą dżemu, następnie wykładamy 3/4 kremu i przykrywamy drugim blatem. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem i posypujemy odłożoną chałwą. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.