Zapiski o ciastach

Tort chałwowy

Kwi 14, 2018 Posted in Torty 0 Comments

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 250 g chałwy (zachowujemy 50 g do dekoracji)
  • 100 ml śmietanki
  • 200 g mascarpone

Chałwę kroimy na bardzo drobne kawałki, następnie umieszczamy w rondelku, zalewamy śmietanką i delikatnie podgrzewamy, aby chałwa połączyła się ze śmietanką (ale nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i odkładamy na kilka godzin, do całkowitego schłodzenia. Po tym czasie  krem ubijamy przy uzyciu miksera, dodając mascarpone. Krem odkładamy w chłodne miejsce, do czasu przekładania ciasta.

SKŁADNIKI NA BLATY CZEKOLADOWE:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 140 g masła
  • 3 pełne łyżki kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • dodatkowo, do przełożenia: słoiczek ulubionego, kwaskowatego dżemu – u mnie dżem z czarnej porzeczki

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód), piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Mąkę, proszek i sodę przesiewamy.

Czekolade kroimy w kostkę. Masło roztapiamy w małym rondelku, zdejmujemy z ognia i wsypujemy czekolad. Odkładamy na 3 minuty, po tym czasie mieszamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy kakao, mieszamy (najlepiej rózgą kuchenną). Studzimy, aby masa nie była gorąca.

Jajka z cukrem ubijamy przy użyciu miksera przez około 5 minut. Dodajemy masę czekoladową i miksujemy. Na koniec dodajemy śmietanę na zmianę z suchymi składnikami, mieszając łyżką tylko do połączenia.

Ciasto wylewamy do tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika na około 40 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto wyciągamy, studzimy i odpinamy obręcz. Gdy ciasto jest przestudzone, przekrawamy je, dzieląc na dwa blaty.

Dolny blat smarujemy warstwą dżemu, następnie wykładamy 3/4 kremu i przykrywamy drugim blatem. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem i posypujemy odłożoną chałwą. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.

 

 

Leave A Comment

  • Rate this recipe: