Zapiski o ciastach

Ptysie z kremem kawowym

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1,5 szklanki przesianej mąki
  • 1 szklanka wody
  • 130 g masła
  • 4 jajka

Do rondelka z wodą dodajemy masło i roztapiamy. Kiedy woda z masłem osiągają temperaturę wrzenia, wsypujemy przesianą mąkę  i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aby składniki się połączyły, aż do momentu kiedy ciasto będzie zwarte i gęste. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Wbijamy po kolei jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym jajku.

Ciasto wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, aby stężało. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Przygotowujemy dwie prostokątne blaszki, wykładając je papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wcześniej przygotowany papier do pieczenia, zostawiając niewielkie odstępy miedzy ciastkami. Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut, aż ciastka się zarumienią i upieką.

Ciastka wyciągamy, studzimy i przekrawamy nożem na pół.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek zaparzonej, mocnej kawy
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g mascarpone

Żelatynę wsypujemy do rondelka, zalewamy zimną wodą (nieco powyżej jej poziomu) i odstawiamy do napęcznienia na 10 minut. Zaparzamy kawę. Po 10 minutach żelatynę stawiamy na palniku i rozpuszczamy, mieszając (ale nie doprowadzamy do wrzenia). Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 5 łyżek delikatnie przestudzonej kawy. Zimne mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy przestudzoną (zimną, ale wciąż płynną) żelatynę.

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na każdą dolną połówkę ptysia. Przykrywamy drugą połówką, wszystkie ptysie obsypujemy cukrem pudrem. Po kilku pierwszych godzinach.

 

 

One Comment

Leave A Comment

  • Rate this recipe: