Drożdżówki z serem

Składniki na zaczyn:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka (lekko ciepłego, nie gorącego)

Drożdże kruszymy do dużej suchej miski, zasypujemy cukrem i mąką, zalewamy ciepłym mlekiem. Zaczyn delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji (aż drożdże się rozpuszczą). Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy, żeby zaczyn urósł (na około 20 minut).

Składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej (użyłam typ 450), przesianej
  • 0,5 szklanki mleka (w letniej temperaturze)
  • 120 g masła
  • 2 jajka

Mleko i masło wkładamy do rondelka, stawiamy na małym ogniu i czekamy, aż masło się roztopi. Nastepnie ściągamy z ognia i studzimy (do letniej / lekko ciepłej temperatury). Do miski z zaczynem dodajemy mąkę, mleko i masło oraz jajka – po kolei, na zmianę w kilku partiach. Ciasto delikatnie wyrabiamy, dość długo (ręcznie lub przy użyciu miksera i mieszadeł), aż będzie miękkie i sprężyste. W razie konieczności podsypujemy delikatnie mąką. Kiedy ciasto będzie wyrobione, formujemy z niego kulę, zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką. Miskę odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Składniki na masę serową:

  • 600 g twarogu w kostce
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

Twaróg rozgniatamy widelcem – nie ma potrzeby mielić sera, tak jak to robimy w przypadku sernika. Dodajemy cukier, jajka i pozostałe składniki. Wszystko mieszamy razem do uzyskania jednolitej masy.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wyrośnięte ciasto oraz masę serową dzielimy na 3 części. Stolnicę posypujemy mąką i wykładamy na nią jedną z części ciasta. Ciasto krótko wyrabiamy, podsypując niewielką ilością mąki. Następnie wałkujemy na kształt prostokąta i smarujemy pierwszą porcją sera. Następnie zawijamy dłuższe boki do środka.

Dzielimy na mniejsze prostokąty i zawijamy ich środek. Tak postepujemy z wszystkimi trzema kawałkami ciasta.

Gotowe rogaliki ukladamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odkładamy jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do ciepłego piekarnika na 30 minut. Wyciągamy, studzimy i dekorujemy lukrem / cukrem pudrem.

LUKIER:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody

Ucieramy, do uzyskania lukru – wodę dolewamy stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (lukier powienien być lejący, ale biały, nie przeźroczysty). Gotowym lukrem polewamy przestudzone drożdżówki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *