Faworki (chrust)

on

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • 50 g zimnego masła
  • 0,5 kieliszka octu lub spirytusu
  • 1,5 litra oleju / 1 kg smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania

Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko do suchej miski. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i łączymy palcami. Żółtka i jajko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do miski z mąką. Dodajemy śmietanę i spirytus, wyrabiamy gładkie ciasto.

Stolnicę posypujemy delikatnie mąką. Ciasto rozwałkujemy, składamy na pół i wałkujemy ponownie (powtrzamy tę czynność jeszcze dwukronie).

Do wysokiej patelni lub rondla wlewamy tłuszcz, stawiamy na palniku, aby tłuszcz się rozgrzał.

Wracamy do ciasta, szybko wyrabiamy je ponownie, ubijamy pięścią. Następnie ciasto wałkujemy cienko, kroimy na paski o długości 10 cm i szerokości dwóch palców. Każdy pasek przecinamy po środku wzdłuż (ok 4 cm) i przewijamy koniec paska przez dziurkę.

Odkrawamy cieniutki paseczek ciasta i wrzucamy do rondla, aby sprawdzić, czy tłuszcz jest gotowy. Jeśli ciasto szybko wypłynie na wierzch, to znaczy, że możemy zacząć smażyć faworki.

Faworki smażymy partiami na jasnozłoty kolor z obydwu stron (przewracamy widelcem).

Usmażone układamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Posypujemy obficie cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *