Pączki pieczone

on

Składniki (ok. 20 sztuk)

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (typ 450 / lub specjalna do wypieków drożdżowych)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 120 g masła (miękkiego, ocieplonego)

Dodatkowo:

  • Słoik ulubionego dżemu – u mnie domowy truskawkowy / lub ulubionej marmolady – u mnie różana
  • Cukier puder do posypania lub do ukręcenia lukru
  • Papilotki
  • Opcjonalnie: garść skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Wszystkie składniki wyciągamy z lodówki, aby się ociepliły. Masło kroimy w kostkę. W rondelku podgrzewamy mleko, aż będzie letnie. Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy 4 łyżkami mąki, 2 łyżkami cukru, zalewamy podgrzanym mlekiem i mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Przygotowujemy papilotki (o rozmiarze jak na klasyczne muffinki). Mąkę przesiewamy i dodajemy szczyptę soli. Jajka oraz żółtka roztrzepujemy rózgą kuchenną, dodajemy cukier i lekko podgrzewamy na parze, tylko do momentu, aż cukier się rozpuści (miskę kładziemy na garnek, do którego nalewamy odrobinę wody. Całość stawiamy na palniku o średniej mocy). Jeśli masa jajeczna jest za ciepła, czekamy aby lekko przestygła. Wystudzoną, letnią masę wlewamy do wyrośniętego zaczynu, dodajemy przesianą mąkę (zostawiamy kilka łyżek do późniejszego podsypywania) i zaczynamy wyrabiać – ręcznie lub przy użyciu mieszadeł i miksera. Ciasto powinno się połączyc w całość. Dodajemy stopniowo masło i wyrabiamy ok. 10-15 minut, aż ciasto będzie giętkie i zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnice i krótko wyrabiamy, aby ciasto nabrało sprężystości.

Formowanie pączków:

Z wyrobionego ciasta formujemy okrągły placek o grubości około 1,5 cm – najwygodniej zrobić to dłońmi oprószonymi mąką.

SPOSÓB I:

Z uformowanego placka wycinamy przy pomocy szklanki kółka. Na połowę wyciętych kółek nakładamy łyżką wybrane nadzienie, następnie przykrywamy pozostałymi krążkami. Boki mocno zlepiamy, aby nadzienie nie uciekło podczas pieczenia. Pączek przekładamy prosto do przygotowanej papilotki, gdzie nabierze odpowiedniego kształtu.

SPOSÓB II:

Na talerzyk nalewamy trochę oleju, ręką delikatnie zmoczoną w oleju, nabieramy porcje ciasta równej wielkości, kształtujemy na ręku małe krążki, na środek nakładamy nadzienie, starannie zlepiamy i wkładamy do przygotowanych wcześniej papilotek.

Uformowane pączki odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wierzch pączków możemy posmarować roztrzepanym jajkiem. Pączki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 – 25 minut. Wyciągamy i studzimy. Ostudzone pączki polewamy lukrem.

Lukier:
  • 6 łyżek cukru pudru
  • odrobina gorącej wody
  • opcjonalnie: sok z połowy cytryny / łyżeczka marmolady

Do lukru stopniowo dolewamy odrobinę wody i ucieramy, aż lukier będzie biały i gęsty. Dodajemy sok z cytryny / łyżeczkę miękkiej marmolady. Gotowym lukrem polewamy wystudzone pączki. Posypujemy skórką z pomarańczy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *