Kruche rogaliki drożdżowe z nadzieniem

on

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 80 g zimnego masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietany

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • słoik ulubionej marmolady lub powidła
  • dżem z suszonych daktyli* z migdałami

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, przygotowujemy blaszki na rogaliki, wykładając ich spód papierem do pieczenia. Na stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i szczyptę soli, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pokruszone drożdże, żółtko, jajko, śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto.

Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 1/3 cm i kroimu na kwadraty, następnie każdy kwadrat tniemy na pół po przekątnej, aby uzyskać kształt trójkąta. Na powstałe trójkąty nakładamy po łyżeczce nadzienia i zwijamy, zaczynając od dłuższego boku, formując rożki

lub

rozwałkowane ciasto kroimy w podłużne paski o szerokości około 8 cm,. Wzdłuż całego paska smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon. Nastepnie ciasto kroimy na mniejsze rogaliczki.

Gotowe rogaliki wykładamy na przygotowanych wcześniej blaszkach i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut – aż rogaliki upieką się na złoty kolor.

Ostudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy kwaśną smietanką wymieszaną z 3 łyżkami cukru pudru.

*nadzienie z suszonych daktyli: suszone daktyle kroimy w kostkę, dajemy do rondelka i zalewamy zimną woda tylko do ich przykrycia. Stawiamy na palniku o średniej mocy i cały czas mieszamy, do momentu aż daktyle się rozpadną i połączą ze sobą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *