Tarta cytrynowo-czekoladowa

Składniki na spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 110 g zimnego masła
  • 2 żółtka

Mąki i cukier puder przesiewamy do suchej miski, dodajemy sól oraz zimne masło, pokrojone w kostkę. Wyrabiamy palcami, aby składniki z grubsza się połączyły. Garść powstałej kruszonki odkładamy na talerzyk, do pozostałego ciasta dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy folią aluminiową i odkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu cytrynowego.

Lemon curd:

  • 2 cytryny
  • 50 ml wody
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie: 2 łyżki miodu

Cytryny parzymy we wrzątku, myjemy pod bieżącą wodą, następnie ścieramy skórkę na tarce o najmniejszych oczkach i wyciskamy sok do kubeczka (należy uważać na pestki).

Do blaszanego rondelka lub miski wlewamy wodę, sok z cytryny oraz wsypujemy skórkę. Do jajka i żółtek dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz miód (jeśli go używamy), roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką. Masę jajeczną wlewamy do miski z sokiem z cytryny, krótko mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy masło. Do większego garnka wlewamy trochę wody – tak, aby przykryła dno i sięgała do około 1,5 cm wysokości. Garnek z wodą stawiamy na palniku, na garnek kładziemy miskę z lemon curdem i mieszamy od czasu do czasu. Przygotowując lemon curd na parze mamy pewność, że masa się nie przypali i będzie bardziej kremowa. Krem musi zgęstnieć i osiągnąć temperaturę wrzenia, wtedy ściągamy go z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Krem czekoladowy:

  • 300 g kremu czekoladowego typu Nutella
  • 70 g serka kremowego

Składniki mieszamy łyżką lub mikserem, do połączenia.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Foremkę smarujemy masłem.Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkujemy na stolnicy, mniej więcej na kształt naszej foremki na tartę. Przenosimy je na przygotowaną formę, dociskamy. Brzegi wystające poza foremkę odkrawamy i dolepiamy do spodu ciasta.

Foremkę można też wylepiać ręcznie, odrywając kawałki ciasta i rozprowadzając je po formie.

Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i kamyczki obciążające (lub surowy ryż/fasolę). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie delikatnie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i studzimy.

Odłożoną wczesniej kruszonę możemy opcjonalnie wymieszać z łyżką mąki z orzechów laskowych lub z płatkami owsianymi. Kruszonkę przesypujemy na blaszkę i wkładamy na 10 minut do piekarnika, mieszając ją widelcem raz lub dwa razy w trakcie pieczenia. Wyciągamy i studzimy.

Na wystudzony spód wykładamy lemon curd, następnie wierzch pokrywamy kremem czekoladowym. Całość posypujemy wystudzoną kruszonką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *