Babka z serkiem homogenizowanym i czekoladą

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej (typ 450)
  • 120 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 200 g homogenizowanego serka o smaku waniliowym
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady mlecznej, pokrojonej w drobną kostkę

Wszystkie składniki wyciągamy z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem, obsypujemy jej wnętrze mąką, wytrzepując jej nadmiar. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (góra – dół, bez termoobiegu).

Mąkę i proszek przesiewamy przez sitko. Jajka z grubsza roztrzepujemy widelcem.

W osobnej misce zaczynamy ubijać masło, dodając partiami cukier puder. Ubijamy około 5 minut, aż masa maślana nabierze puszystości. Po tym czasie dodajemy roztrzepane jajka, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, na zmianę z serkiem homogenizowanym. Miksujemy na najniższych obrotach tak, aby składniki dokładnie się połączyły. Na koniec wsypujemy pokrojoną w kostkę czekoladę, mieszamy łyżką.

Gotowe ciasto łyżką przekładamy do przygotowanej foremki, starając się rozprowadzać je bardziej po zewnętrznych bokach formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto sprawdzamy wykałaczką – jesli patyczek jest suchy, gdy wbijemy go głęboko w środek, to znaczy, że babka jest upieczona i możemy ją wyciągnąć. Studzimy, następnie wyciągamy z formy.

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 80 g czekolady mlecznej, pokrojonej w kostkę
  • 40 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki masła

Mleko i masło wkładamy do rondelka, stawiamy na palniku, aż do momentu wrzenia. Rondelek zdejmujemy z ognia i wsypujemy do niego czekoladę. Odkładamy na 2 minuty, po tym czasie mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły. Gotową glazurą polewamy wierzch i boki babki.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *