Babka z bakaliami

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 450)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka, osobno żółtka i białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 190 g miekkiego masła
  • 1 szklanka mleka
  • bakalie: po garści kandyzowanej skórki pomarańczowej, żurawiny, rodzynek, kandyzowanego ananasa
  • po kilka sztuk suszonych śliwek, daktyli i moreli

Wszystkie składniki wyciągamy z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem, obsypujemy jej wnętrze mąką, wytrzepując jej nadmiar. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (góra – dół, bez termoobiegu).

Mąki i proszek przesiewamy przez sitko.  Wszystkie bakalie wsypujemy na sitko, polewamy wrzątkiem i płuczemy pod bieżącą wodą. Daktyle, śliwki i morele kroimy w drobniejszą kostkę.

W osobnej misce zaczynamy ubijać masło, dodając partiami cukier puder. Ubijamy około 5 minut, aż masa maślana nabierze puszystości. Po tym czasie dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując do połączenia. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem, na zmianę z mlekiem. Miksujemy na najniższych obrotach tak, aby składniki dokładnie się połączyły.  W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Następnie białka dodajemy do masy maslanej, mieszając delikatnie drewnianą łyżką, aby składniki się połączyły. Na koniec wsypujemy bakalie i mieszamy.

Gotowe ciasto łyżką przekładamy do przygotowanej foremki, starając się rozprowadzać je bardziej po zewnętrznych bokach formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto sprawdzamy wykałaczką – jesli patyczek jest suchy, gdy wbijemy go głęboko w środek, to znaczy, że babka jest upieczona i możemy ją wyciągnąć. Studzimy, następnie wyciągamy z formy.

LUKIER:

  • około 5 łyżek cukru pudru
  • sok z połówki cytryny
  • łyżeczka wrzątku
  • garść skórki kandyzowanej oraz żurawiny na wierzch

Cukier puder, sok i wrzątek ucieramy w misce, aż powstanie biały lukier. Polewamy wystudzony wierzch babki. Posypujemy skórką kandyzowaną i żurawiną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *