Tort czekoladowy z popcornem i solonym karmelem

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju
  • 200 g kefiru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 1/2 filiżanki kawy (gorącej, bez fusów)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy do suchej miski i mieszamy z grubsza łyżką. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).

Do osobnej miski wlewamy olej, kefir, jajka oraz cukier. Roztrzepujemy rózgą, aby składniki się połączyły. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi, mieszamy rózgą do połączenia. Na koniec wlewamy gorącą kawę i jeszcze raz mieszamy.

Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika na około 45 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto wyciągamy i studzimy. Gdy przestygnie, ściągamy obręcz i przekrawamy wzdłuż, aby powstały dwa blaty.

Składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 g kajmaku
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Wszystkie składniki na krem powinny być mocno schłodzone. Mascarpone ubijamy mikserem, dodajemy śmietankę oraz cukier puder. Ubijamy, aż krem zesztywnieje. Dodajemy schłodzony kajmak i jeszcze raz ubijamy mikserem. Krem wkładamy do lodówki do momentu, kiedy blaty czekoladowe wystygną.

Składniki na wierzch:

  • 2 łyżki masła
  • 150 ml śmietanki
  • 50 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • olej i garść popcornu*

Wszystkie składniki (oprócz soli) wkładamy do rondelka z grubym dnem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, aż powstanie gęsty, lekko złoty sos. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dosypujemy sól. Garść popcornu prażymy wg. wskazówek na opakowaniu. Uprażony popcorn posypujemy solą.

Przełożenie:

Na dolny blat wykładamy krem kajmakowy (zostawiając dwie łyżki do posmarowania wierzchu) i przykrywamy górnym blatem, lekko dociskając. Wierzch smarujemy pozostałym kremem oraz polewamy sosem.  Na boki wykładamy popcorn, który także polewamy sosem karmelowym.

Przed podaniem studzimy w lodówce (najlepiej przez całą noc).

  • nie polecam popcornu, który prazy się w mikrofali. Popcorn prażony na oleju dłużej zachowuje świeżość i możemy go posolić według własnego uznania.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *