Babeczki cytrynowe „jajeczka”

Składniki na lemon curd:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3,5 łyżki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • sok i skórka starta z 1,5 cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Cytryny parzymy we wrzątku, myjemy pod bieżącą wodą, następnie ścieramy skórkę na tarce o najmniejszych oczkach i wyciskamy sok do kubeczka (należy uważać na pestki).

Do blaszanego rondelka lub miski wlewamy wodę, sok z cytryny oraz wsypujemy skórkę. Do jajka i żółtek dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką. Masę jajeczną wlewamy do miski z sokiem z cytryny, krótko mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy masło. Do większego garnka wlewamy trochę wody – tak, aby przykryła dno i sięgała do około 1,5 cm wysokości. Garnek z wodą stawiamy na palniku, na garnek kładziemy miskę z lemon curdem i mieszamy od czasu do czasu. Przygotowując lemon curd na parze mamy pewność, że masa się nie przypali i będzie bardziej kremowa. Krem musi zgęstnieć i osiągnąć temperaturę wrzenia, wtedy ściągamy go z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Składniki na ciasto (16 sztuk):

  • 170 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g białej czekolady, pokrojonej w drobną kostkę

Przygotowujemy foremki na muffinki, wykładając je papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Składniki wyciągamy odpowiednio wcześniej z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej. Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy przez sitko. Masło wraz z cukrem pudrem ucieramy mikserem do powstania puszystego kremu. Dodajemy po kolei jajka, krótko miksując po każdym dodanym. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz olej i czekoladę, miksujemy na najniższych obrotach miksera.

Ciasto przekładamy do papilotek: do każdej papilotki wkładamy 1 łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę lemon curdu i 1 łyżkę ciasta (aby przykryło lemon curd). Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut (do suchego patyczka). Wyciągamy z piekarnika i studzimy przed wyłożeniem na nie kremu.

Składniki na krem waniliowy:

  • 125 g mascarpone
  • 70 ml śmietanki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Wszystkie składniki mocno schładzamy. Mascarpone ubijamy wraz ze śmietanką, dodajemy cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią i ubijamy, aż do momentu, kiedy krem zesztywnieje. Gotowy krem wykładamy dopiero na wystudzone babeczki.

Na każdą babeczkę wykładamy krem waniliowy przy użyciu łyżki, delikatnie wyrównujemy, następnie na każdą babeczkę wykładamy po 1 łyżeczce lemon curdu.

Babeczki przechowujemy w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *