Szybkie ciasteczka owsiane

on

SKŁADNIKI:

  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • niecałe 3/4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • po garści bakalii: morele, rodzynki, śliwki, daktyle, żurawina
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki suchego maku

Suszone owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą; morele, śliwki i daktyle kroimy w kostkę. Mleczną czekolade kroimy w grubą kostkę. Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy do suchej miski i mieszamy. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Masło ucieramy mikserem, dodajemy cukier puder i ucieramy, aż masa bedzie puszysta. Następnie dodajemy jajko i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy miód, ponownie miksujemy.

Dodajemy mąkę z proszkiem, miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy płatki owsiane i mieszamy masę łyżką. Na koniec wsypujemy bakalie, czekoladę, mak. Wszystko razem mieszamy, aby składniki się dokładnie połączyły. Miskę wkładamy do  lodówki na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (góra-dół, z termoobiegiem). Na przygotowaną wcześniej blaszkę łyżką nakładamy ciasto* i formujemy (mniej więcej) na kształt koła. Między ciastkami zostawiamy kilkucentymentrowy odstęp, bo ciastka nieco urosną.

Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut (pieczemy do momentu, gdy wierzch ciastek się zarumieni). Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i przy pomocy szpatułki przekładamy na talerz.

*jeśli nie udało nam się na raz wyłożyć całego ciasta, to w czasie pieczenia przechowujemy miskę z pozostałym ciastem w lodówce.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *