Tarta z rabarbarem i gruszkami pod kruszonką

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

  • 150 g zimnego masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko

Mąki przesiewamy przez sitko. Masło kroimy w kostkę, dodajemy cukier puder i mąki, krótko wyrabiamy palcami, aż składniki się połączą w kruszonke, dodajemy jajko i szybko wyrabiamy ciasto. Owijamy je folią aluminiową i wkładamy do lodówki na godzinę.

NADZIENIE:

  • 3 laski rabarbaru
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie)*
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobne paski do garnka z grubym dnem. Zalewamy wodą, wsypujemy cukier i stawiamy na średnim ogniu, przykrywając pokrywką. Dusimy przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas, aż rabarbar zmięknie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę i mieszamy.

  • 3 niewielke gruszki
  • 0,5 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie)*
  • szczypta cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę do rondelka. Zasypujemy cukrem, cynamonem i stawiamy na średnim ogniu, przykrywając pokrywką. Dusimy przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas, aż gruszki zmiękną i puszczą sok. Po tym czasie odcedzamy z nadmiaru soku i dodajemy makę ziemniaczaną. Na koniec mieszamy razem z rabarbarem.

*rezygnujemy z cukru, jesli chcemy aby nadzienie było bardziej kwaśne

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 40 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżki mąki
  • 3 łyżki płatków owsianych

Wszystkie składniki łączymy w misce, aż powstanie kruszonka. Miskę wkładamy do lodówki.

GANACHE:

  • 100 g białej czekolady
  • 75 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki kardamonu

Mleko podgrzewamy w rondlu, aż będzie gorące. Odstawiamy z ognia i wsypujemy do rondla połamaną w kostkę czekoladę. Odkładamy na 2 minuty, po tym czasie dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Na koniec wsypujemy kardamon.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na tartę smarujemy masłem. Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na stolnicy, mniej więcej na kształt naszej foremki na tartę. Przenosimy je na przygotowaną formę, dociskamy. Brzegi wystające poza foremkę odkrawamy i dolepiamy do spodu ciasta.

Foremkę można też wylepiać ręcznie, odrywając kawałki ciasta i rozprowadzając je po formie.

Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i kamyczki obciążające (lub surowy ryż/fasolę). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie delikatnie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy, w piekarniku włączamy funkcję grzania górnego.

Na wierzch ciasta wykładamy rabarbar i gruszki, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika na około 15 minut, aby kruszonka się zarumieniła.

Ciasto wyciągamy i jeszcze ciepłe polewamy ganache.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *