Muffiny brownie z bananami

SKŁADNIKI: (8 sztuk)

  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady (pokrojonej w kostkę)
  • niecałe pół szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 dojrzały banan, pokrojony w talarki

Przygotowujemy foremkę na muffiny, wykładając ją papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Mąkę i proszek przesiewamy do miski. Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki. Masło wkładamy do rondla i rozpuszczamy nad palnikiem o średniej mocy. Ściągamy z ognia, wsypujemy gorzką czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie składniki łączymy przy pomocy rózgi kuchennej. Następnie dodajemy cukier i jajka, ponownie mieszając rózgą, by składniki się połączyły. Dodajemy mąkę i płatki owsiane, delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy kawałki czekolady mlecznej, mieszamy.

Do każdej papilotki nakładamy 1 pełną łyżkę ciasta, na to wykładamy po 2-3 kawałki banana i przykrywamy jeszcze jedną łyżką ciasta. Muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Wyciągamy, studzimy.

WIERZCH (OPCJONALNIE):

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki serka typu „Philadelphia”

Składniki łączymy razem mikserem, wierzch każdej muffiny ozdabiamy kleksem z kremu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *