Muffiny z malinami i białą czekoladą

on

Składniki na 12 sztuk:

  • 110 g masła
  • 180 g kefiru
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 280 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g białej czekolady
  • kubek malin

Wszystkie składniki wyciągamy wcześniej z lodówki, aby ich temperatura się wyrównała. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (grzanie góra – dół, bez termoobiegu).

Suche składniki: mąkę, proszek i sodę przesiewamy do suchej miski i mieszamy. Jajka roztrzepujemy razem z cukrami. Masło roztapiamy w rondelku, zdejmujemy z ognia, dodajemy kefir i mieszamy. Następnie dodajemy masę jajeczną, mieszamy krótko rózgą kuchenną. Dodajemy suche składniki, mieszamy krótko, do połączenia.

Połowę czekolady (50 g) kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do ciasta i mieszamy.

Do każdej papilotki wkładamy po łyżce ciasta, następnie kładziemy po 3 maliny i przykrywamy kolejną pełną łyżką ciasta (trochę poniżej wysokości papilotki). Muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 – 30 minut, aż patyczek będzie suchy. Wyciągamy, studzimy.

KREM:

  • 200 g serka typu Philadelphia / Twój Smak
  • 3 pełne łyżki miękkiego masła
  • 5 czubatych łyżkek cukru pudru
  • Do dekoracji: maliny i biała czekolada pokrojona w kostkę lub na wiórki

Masło ucieramy krótko z cukrem pudrem, dodajemy serek, miksujemy na gładki krem. Przy pomocy łyżki na wierzch każdej muffiny wykładamy porcję kremu, rozsmarowujemy. Wierzch każdej babeczki posypujemy czekoladą, ozdabiamy malinami.

Muffiny przechowujemy w chłodnym miejscu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *