Biszkopt szpinakowy (zdrowy torcik dla dziecka)

SKŁADNIKI:

  • 350 g świeżych liści szpinaku*
  • 5 jajek ocieplonych do temperatury pokojowej
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru brązowego, nierafinowanego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • do dekoracji: miseczka ulubionych owocow: malin, porzeczek, truskawek, borówek
  • słoiczek powideł + śliwki do przełożenia

*Używając świeżego szpinaku otrzymujemy o wiele ładniejszy odcień zielonego. Ze świeżymi liśćmi łatwiej się też pracuje.

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki ocieplamy do temperatury pokojowej. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni (grzanie góra – dół, bez termoobiegu). Cytrynę polewamy wrzątkiem, myjemy,  następnie ścieramy skórkę na tarce o cienkich oczkach. Szpinak myjemy, wkładamy do garnka, stawiamy na ogniu na około 4 minuty – aż szpinak zmięknie. Po tym czasie szpinak odciskamy z nadmiaru wody i blendujemy na papkę.

Mąki wraz z proszkiem i sodą przesiewamy do suchej miski i mieszamy. Jajka wbijamy do osobnej miski, dodajemy sól i ubijamy mikserem (końcówka do ubijania białek), dodając stopniowo cukier. Ubijamy aż do momentu, gdy powstanie jasna i puszysta masa. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy olej. Cały czas miksując, dodajemy papkę szpinakową. Odkładamy mikser i partiami dodajemy mąki, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec wsypujemy skórkę z cytryny i jeszcze raz mieszamy.

Gotowe ciasto przelewamy do foremki, wkładamy do piekarnika na 40 minut – aż patyczek będzie suchy. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy. Kiedy ciasto ostygnie, zdejmujemy obręcz tortownicy. Górkę ciasta odkrawamy i kruszymy. Pozostałe ciasto także przekrawamy i przekładamy kremem.

SKŁADNIKI NA KREM DAKTYLOWO – ŚLIWKOWY

  • 1 1/2 szklanki suszonych daktyli
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 250 g mascarpone (schłodzonego)
  • 200 g śmietanki 36% (schłodzonej)
  • kilka dojrzałych śliwek, wymytych i pokrojonych na ćwiartki

Suszone daktyle myjemy, przesypujemy do rondelka, wlewamy do niego trochę wody (tak, aby przykryła dno) i stawiamy na ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż daktyle zmiekną. Odstawiamy z ognia, dodajemy powidła i blendujemy na papkę. Studzimy – najlepiej w lodówce, aby mus osiąSuszone daktyle myjemy, przesypujemy do rondelka, wlewamy do niego trochę wody (tak, aby przykryła dno) i stawiamy na ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż daktyle zmiekną. Odstawiamy z ognia, dodajemy powidła i blendujemy na papkę. Studzimy – najlepiej w lodówce, aby mus osiągnął podobną temperaturę co śmietanka.

Śmietankę ubijamy z mascarpone na puszysty krem. Dodajemy wystudzone daktyle i miksujemy na gładką masę.

PRZEŁOŻENIE:

Pierwszy blat smarujemy powidłem, nastepnie połową kremu, układamy połowę śliwek (skórką do kremu), wciskając je w krem, przykrywamy drugim blatem. Drugi blat także smarujemy powidłami, drugą połową kremu, wykładamy śliwki. Na wierzch wysypujemy okruszki, dekorujemy owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *